Langkau ke kandungan utama

Menjawab buku "101 Bukti Yesus Bukan Tuhan" - bukti 16

Adalah disarankan untuk anda membaca dahulu buku "101 Bukti Yesus Bukan Tuhan" atau membaca respon ini bersama-sama dengan buku tersebut.

Bukti seterusnya,
16. Yesus berikan tanda tidak tepat

"Sebab seperti Yunus tinggal di dalam perut ikan tiga hari tiga malam, demikian juga Anak Manusia akan tinggal di dalam rahim bumi tiga hari tiga malam." (Matius 12:40.


Waktu itu beberapa orang ahli Taurat dan orang Farisi meminta sesuatu tanda dari Yesus, dan kepada mereka Yesus berikan suatu tanda nabi Yunus tinggal dalam perut ikan 3 hari 3 malam. Ternyata tanda-tanda yang diberikan Yesus tersebut tidak tepat.

Alasannya sebagai berikut :
  • Nabi Yunus berada dalam perut ikan selama 3 hari 3 malam, sementara Yesus berada dalam perut bumi hanya 1 malam 3 hari. 
  • Nabi Yunus selama dalam perut ikan tetap dalam keadaan hidup, sementara Yesus dalam perut bumi dalam keadaan mati. 
Kalau Yesus itu benar-benar adalah Tuhan, tentu ramalannya akan tepat atau tidak akan meleset. Ternyata ramalan atau tanda-tanda yang Yesus berikan kepada ahli Taurat dan orang Farisi, tidak tepat atau meleset. Tentu saja ini cukup memberikan suatu bukti bahwa dia bukan Tuhan.
  • Setiap yang memberikan ramalan yang tidak tepat, pasti bukan Tuhan! 
  • Yesus meberikan ramalan atau tanda yang tidak tepat, berarti Yesus bukan Tuhan! 
  • Setiap yang mati dan tinggal ke dalam rahim bumi, pasti bukan Tuhan! 
  • Yesus mati dan tinggal dalam rahim bumi, berarti Yesus bukan Tuhan!
Ini adalah 'bukti' yang sangat popular. Kali pertama saya mendengarnya adalah daripada Ahmad Deedat.

Konteks budaya Yahudi juga tidak diambil kira oleh penulis dalam mentafsir ayat ini. Perhatikan, penulis mendakwa Yesus berada dalam perut bumi hanya 1 malam 3 hari. Benarkah Yesus berada di dalam 'perut bumi'? Bukankah Dia hanya dikuburkan di dalam sebuah makam? Ia langsung tidak menunjukkan Yesus berada di dalam 'perut bumi' secara harafiah. Namun, penulis memetik ayat ini dan memberikan gambaran harafiah.

Persoalan ini timbul, bagaimana penulis mengetahui Yesus hanya berada 1 malam 3 hari sahaja di dalam 'perut bumi'? Lebih menghairankan, '1 malam 3 hari'? Bagaimana hari (siang) boleh menjadi 3 sedangkan malam hanya 1? Adakah itu bererti Yesus mati pada hari pertama, kemudian malam Dia kekal mati, namun malam berikutnya Dia hidup, lalu hari esoknya Dia mati kembali, dan hidup kembali malam berikutnya? Keliru? lihat kronologi ringkas berikut;
Hari 1 (mati) > Malam 1 (mati) > Hari 2 (mati) > Malam 2 (hidup?) > Hari 3 (Mati) > Malam 3 (hidup?)

Adakah ini maksud penulis dengan 1 malam 3 hari? (Apabila membaca kesilapan ini, saya tertanya-tanya, adakah penulis telah menyelidiki hal ini dengan baik? Tapi, jika kita membaca ruangan mukadimah buku ini, penulis menulis "buku ini bisa saya selesaikan dalam waktu relative singkat, satu bulan." Oh.. ;))

Sebenarnya, jika kita mengikut sistem pengiraan waktu zaman ini, Yesus berada di dalam kubur selama 2 hari 3 malam (mungkin ini maksud penulis, tapi tersalah taip kerana tergesa-gesa barangkali).

Namun, sistem pengiraan waktu yang digunakan adalah sistem budaya Yahudi, di mana hari bermula dari terbenamnya matahari sehinggalah ia terbit kembali. Maka, Yesus mati pada hari siang sebelumnya, itu sudah dikira sebagai 1 hari. Kemudian malam dan keesokan harinya adalah hari ke-2, seterusnya malam dan keesokan harinya adalah hari ke-3.

Selain itu, bahasa Hebrew (Ibrani) sering memasangkan perkataan '3 hari' dan '3 malam' bersama dan tidak pernah ditulis '3 hari 2 malam' atau '40 hari 39 malam'. Ia sentiasa sama.

Dengan memahami konteks bahasa dan budaya Yahudi ketika itu, jelas di sini Yesus dikuburkan '3 hari 3 malam'.

Bagaimana dengan tanda Yunus? Bukankah Yunus masih hidup semasa berada di dalam perut ikan sementara Yesus sudah mati?
Jika kita membaca ayat yang menceritakan peristiwa Yunus ditelan ikan, kita akan segera mendapati ia sebenarnya tidak bercanggah.
Yunus 2:2
"Ya TUHAN, dalam kesusahanku aku berseru kepada-Mu, dan Engkau menjawab aku. Dari dunia orang mati aku mohon pertolongan, permohonanku Engkau dengar dan perhatikan."
Jelas di sini Yunus mengatakan dia berada di dunia orang mati semasa berada di dalam perut ikan. Dengan kata lain, Yunus 'mati' dan 'bangkit' semula selepas dimuntahkan dari 'kubur', iaitu ikan tersebut.

Maka, ramalan yang dibuat oleh Yesus adalah tepat!

Setelah membaca konteks sebenar Yunus dan Yesus dalam ayat ini, adakah itu menunjukkan Yesus bukan Tuhan?

kembali ke indeks


terjemahan Alkitab yang digunakan adalah Berita Baik.

Ulasan